طبقه بندی و کدینگ تجهیزات
در این مطلب قصد داریم در خصوص طبقه بندی و کدینگ تجهیزات صحبت کنیم. بعد از تهیه لیست تجهیزات که شامل تمام تجهیزات سازمان است، میتواند اقدام به طبقه بندی و کدینگ تجهیزات کرد.
چرا باید اقدام به کدینگ تجهیزات کنیم؟
کدینگ تجهیز به شما اجازه میدهد هر تجهیز را از دیگری متمایز کرده و علاوه بر آن تمام اطلاعات مربوط به آن از شناسنامه، چک لیست ها و سوابق خرابی آن را با استفاده از آن به دست آورید.
دستورالعمل کدکذاری تجهیزات شامل چه مطالبی است؟
علاوه بر موارد عمومی مثل مقدمه، هدف و محدوده کاربرد، باید در قسمت شرح دستورالعمل نحوه کدینگ و دسته بندی و انواع تجهیزات را مشخص کنید.
1. طبقه بندی و کدینگ تجهیزات چگونه انجام میشود؟
باید این نکته را یادآور شد که ما باید برای تجهیزات و دارایی های فیزیکی خود، یک کد منحصر به فرد در نظر بگیریم. این کد روی تجهیز نصب میشود، با آن جابجا میشود و سوابق تجهیز با توجه به آن کد در سیستم های مختلف شناسایی میشود. این کد مهم ترین عنصر در شناسایی یک تجهیز در نرم افزارهای نگهداری و تعمیرات cmms است.
اما این کد باید به چه صورت ایجاد شود. در ابتدا ما اقدام به طبقه بندی تجهیزات میکنیم. فارغ از اینکه یک تجهیز در چه محلی قرار دارد و چه کاری انجام میدهد، تجهیزات طبقه بندی می شوند و در مرحله بعدی بنا به این طبقه بندی، کدگذاری انجام خواهد شد.
همچنین پس از این مرحله کد تجهیز با کد مکان مرتبط شده تا قادر باشیم هر تجهیز را در مکان استقرار آن شناسایی کرده و همینطور گزارشات مرتبط با مکان را از نرم افزار cmms تهیه کنیم.
طبقه بندی و کدینگ تجهیزات بر اساس استاندارد ایزو ۱۴۲۲۴
اما تجهیزات باید به چه صورت طبقه بندی شوند؟ ما در طبقه بندی تجهیز از استاندارد ایزو ۱۴۲۲۴ استفاده میکنیم. ایزو ۱۴۲۲۴ استانداردی است در حوزه استانداردسازی داده های مرتبط با صنعت نفت، گاز و پتروشیمی. اما از اصولی که مطرح کرده، می توان ایده های زیادی برای طبقه بندی اطلاعات در همه صنایع گرفت.
شما میتوانید دوره آموزش گردآوری داده های قابلیت اطمینان ISO14224 را از سایت نگهداری و تعمیرات بهره ور فراگیر تهیه و استفاده کنید.
بر اساس این استاندارد و لیست تجهیزاتی که تهیه شده است، اقدام به مشخص کردن کلاس یا دسته تجهیزات میکنیم. به طور مثال تجهیزات سازمان شما میتواند شامل موتور، پمپ هیدرولیک، گیربکس و غیره باشد. این که این لیست باید شامل چه مواردی باشد بسیار قابل بحث است و با توجه به هر سازمان و هر صنعت میتواند متفاوت باشد و شکل دیگری به خود بگیرد.
در جلساتی که تیم فنی ما برای پیاده سازی نرم افزار نگهداری و تعمیرات pmworks برگزار میکند، تمام تجیهزات بررسی میشود تا بهترین دسته بندی برای آن سازمان مشخص شود. اما به طور کلی مهم این است که بتوانیم تجهیزات سازمان خود را کلاسه بندی کنیم.
در این مرحله برای هر کلاس یا دسته و با الهام از اسم آنها، یک کد ۲ کاراکتری در نظر می گیریم. به طور مثال میتوانیم برای گیربکس GE یا برای الکتروموتور EM در نظر بگیریم که این مسئله هم کاملا بستگی به تشخیص تیم فنی سازمان دارد.
بعد از اینکه دسته بندی تجهیزات را مشخص کردیم، حالا انواع هر دسته را مشخص میکنیم. چند مدل الکتروموتور داریم؟ گیربکسها چند نوع هستند؟ پمپ ها شامل چه انواعی میشوند؟ و مشابه مرحله قبل برای هرکدام از این انواع، یک کد ۲ کاراکتری دیگر در نظر میگیریم. به طور مثال برای الکتروموتور AC، کد AC را در نظر میگیرم و برای پمپ پنوماتیک کد PN.
در نهایت دو کاراکتر دسته تجهیز و دو کاراکتر نوع تجهیز در کنار هم قرار میگیرد و ۴ کاراکتر اول کد تجهیز ما را تشکیل میدهد. به این ترتیب یک الکتروموتور از نوع AC کد EMAC را دریافت میکند یا یک گیربکس ثابت کد GEFI را دریافت خواهد کرد. با این روش، ما تجهیزات سازمان خود را طبقه بندی کرده و به هر دسته و نوع، کد مخصوص به خود را اختصاص داده ایم.
این نکته را باید در نظر بگیرید که نیازی نیست مطابق این فرمول پیش بروید. حتی نیازی نیست مطابق استاندارد ایزو ۱۴۲۲۴ تجهیزات خود را طبقه بندی و کدگذاری کنید. چون میدانیم که این استاندارد برای صنعت نفت نوشته شده و ممکن است با الزامات صنعت شما به طور کامل انطباق نداشته باشد.
مهم این است که این طبقه بندی را با توجه به صنعتی که در آن فعالیت میکنید، نیازهایی که دارید و تجهیزاتی که در سازمان وجود دارد انجام دهید. برخی از صنایع (مثل مواد غذایی) ممکن است تجهیزات ویژه ای داشته باشند که حتما باید در این فرایند لحاظ شود.
۳٫ دستورالعمل کدینگ تجهیزات
در نهایت زمانی که کدینگ تجهیزات به اتمام رسید، باید این کدگذاری را در یک دستورالعمل کدگذاری تجهیزات یا دستورالعمل کدکذاری دارایی های فیزیکی وارد کنید. این سند عموما دارای مقدمه، هدف دستورالعمل، محدوده کاربرد و شرح کامل دستورالعمل است.
در قسمت شرح دستورالعمل، روشی که کدگذاری را انجام داده ایم شرح داده میشود. با توجه به مثالهایی که در بالا زدیم، شرح دستورالعمل کدگذاری ما به شکل جدول زیر خواهد بود:
نام | نوع | تعداد کاراکتر | کاراکتر در کد تجهیز | محتویات |
دسته تجهیز | حروف | ۲ | کاراکترهای اول و دوم | |
نوع تجهیز | حروف | ۲ | کاراکترهای سوم و چهارم | |
شمارنده تجهیز | عدد | ۳ | کاراکترهای پنجم، ششم، هفتم |
دو کاراکتر اول بیانگر دسته تجهیز، دو کاراکتر بعدی بیانگر نوع تجهیز و ۳ کاراکتر بعدی شمارنده خواهند بود. در توضیح شمارنده، در نظر بگیرید که از هر نوع تجهیز تعداد زیادی در سازمان وجود دارد. به همین دلیل باید به هرکدام شماره ای را اختصاص بدهیم تا بتوانیم هر تجهیز را به طور اختصاصی شناسایی کنیم. به طور مثال کد الکتروموتور AC شماره ۴۶ بنا به دستورالعمل بالا به این صورت خواهد بود: EMAC046
در ادامه دستورالعمل جداولی می آید که در آن تمام دسته ها و انواع تجهیزات که قبلا استاندارد شده است شرح داده میشود. همینطور می توانیم جداولی داشته باشیم که انواع هر دسته تجهیز و کدهای آنها را به طور مجزا در آن تعریف کنیم. این دستورالعمل برای تمام تجهیزات و انواع آنها میتواند تهیه شود.
همینطور اگر تجهیز جدیدی به سازمان اضافه میشود که در کدگذاری قبلی وجود نداشته، می توانید دستورالعمل را به روزرسانی کنید. به علاوه می توانید توضیحاتی در خصوص نحوه کدگذاری و پلاک هایی که باید روی تجهیزات نصب شود در انتهای دستورالعمل ارائه بدهید.
این نکته خیلی مهم است که بدانید کد تجهیزات حتما باید چاپ شده و روی تجهیزات نصب شوند. اینطور در نظر بگیرید که کد تجهیز چیزی شبیه کد ملی است. درست مانند کد ملی، تمام اطلاعاتی که به تجهیز مربوط میشود با فراخوانی این کد برای شما نشان داده میشوند.
در جلسه بعد در مورد اتفاقی که این کد تجهیز در نرم افزار ایجاد میکند و اینکه چطور باید از این کد تجهیز استفاده کرد صحبت خواهیم کرد.
۴٫ دانلود فیلم طبقه بندی و کدینگ تجهیزات باید چگونه باشد؟
دانلود فیلم طبقه بندی و کدینگ تجهیزات چگونه باید باشد با کیفیت بالا
5. دانلود فایل PDF مقاله
دانلود مقاله طبقه بندی و کدینگ تجهیزات چگونه باید باشد به فرمت پی دی اف PDF